Liga protiv raka Grada Drniša, Kralja Zvonimira 10; 095 884 7499; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ukoliko i Vi želite pomoći radu Lige obratite nam se preko kontakt podataka koji se nalaze ovdje.

Program udruge

Ciljevi programa

 1. Opći cilj programa je unapređenje zdravlja stanovništva, stalnim usvajanjem znanja i promocijom prevencije usklađenom s nacionalnim programima raka.
 2. Smanjenje rizika u zdravstvenom stanju pojedinih skupina stanovništva, podizanje kvalitete života te mjenjanje navika štetnih po zdravlje i usvajanje po zdravlje korisnih navika.
 3. Povećati osviještenost o važnosti mentalnog zdravlja oboljelih od raka i članova njihovih obitelji.
 4. Suradnja sa drugim humanitarnim udrugama sličnih ciljeva.

Aktivnosti programa

Programi koje provodi naša udruga pozivaju se na Nacionalne programe koje je usvojila i Vlada RH. Isti su ujedno i u skladu sa Nacionalnim strategijama prevencije i ranog otkrivanja raka koje su sastavni dio cjelokupne strategije zdravstva i u skladu sa rezolucijom o prevenciji i kontroli karcinoma koju je usvojila Svjetska zdravstvena skupština 2005.g. u Genevi.

Države u kojima postoji kontinuitet preventivnog pregleda imaju manje stope smrtnosti od raka i duže preživljavanje što je ujedno i cilj nacionalnog programa i programa koje provodi naša Udruga.

Još uvijek je problem malog odaziva na preventivne preglede je što neke od pozvanih žena jednostavno nisu dovoljno upućene u problematiku ili samu prirodu pregleda što, posebno kod ruralnog stanovništva rezultira odbijanjem pregleda. Upravo, uslijed needuciranosti ili nedovoljne informiranosti, stanovništvo često nije u potpunosti svjesno ozbiljnosti bolesti i njegovih posljedica.
Poseban je mentalni sklop ljudi oboljeli koji se najčešće izoliraju, malo kontaktiraju s osobama koje također imaju isto iskustvo, a gotovo nikada ne traže stručnu pomoć. Upravo iz navedenih razloga Liga za borbu protiv raka grada Drniša djelujući na ovim prostorima osjeća potrebu i obvezu da po tom pitanju učini sve što je u njenoj moći. Sustavnim radom na informiranju stanovništva o prednostima ranog otkrivanja raka kao i o mogućnostima i načinima očuvanja mentalnog zdravlja kako oboljelih tako i članova njihove obitelji.

 1. Pružanjem psihosocijalnog savjetovanja oboljelim od karcinoma, osobama koje su imale iskustvo bolesti i članovima obitelji. Pružati podršku u otkrivanju problema, postupanju s njima, razvijanju samopoštovanja, te iznalaženju konstruktivnih rješenja. Individualnim savjetovanjem pruža se podrška i pomoć u procesu iznalaženja načina aktivnog bavljenja problemima, suočavanje s bolešću i posljedicama, te prihvaćanje drugačijeg načina življenja. Smanjiti pojavnosti i smrtnost od raka promicanjem zdravlja, prevencijom zloćudnih bolesti, otkrivanje raka u fazi bez simptoma. Podrška članovima obitelji oboljelih da prihvate novu situaciju i posljedice koje takve bolesti mogu donijeti.
 2. Informativna kampanja o važnosti prevencije kod ranog otkrivanja raka. Radio emisije, izrada promotivnog materijala, publikacije, plakati, informativni štandovi i javna događanja.
 3. Provođenje edukacije stanovništva o važnosti preventivnih pregleda u smanjivanju oboljelih od karcinoma (preko tiska, elektronskih medija, web stranica i facebook profila lige, tribina, u izravnom doticaju liječnika primarne zdravstvene zaštite i specijalista), te postići veći odaziv stanovnika na preventivne preglede u sklopu nacionalnih programa raka dojke, raka vrata maternice, edukacija, cijepljenje i probir. Vrijedno je istaknuti prioritet u primarnoj prevenciji cijepljenje, te u sekundarnoj prevenciji organiziranim programom probira na nacionalnoj razini.
 4. Suradnja sa Zavodom za javno zdravstvo županije Šibensko-kninske u provedbi programa prevencije karcinoma dojki.
 5. Pružanje informacija, znanja i profesionalne podrške kroz rad ureda Lige protiv raka, tu su građani dobili informacije o aktivnostima, pregledima i akcijama, provodili su se savjetovalište za osobe i obitelji koje imaju iskustvo bolesti, te su mogli u izravnom kontaktu s liječnicima razgovarati o svojim ili obiteljskim tegobama.
 6. Poticanje stanovništva na važnost redovite tjelesne aktivnosti i adekvatnu prehranu primjerenu dobi i ukupnom zdravstvenom stanju predavanjima liječnika, preko tiska, elektronskih medija, tribina, u izravnom doticaju liječnika primarne zdravstvene zaštite.
 7. Našim angažmanom na lokalnoj razini podići svijest građana i predstavnika lokalne vlasti o problemu raka i time doprinijeti uspjehu Javne akcije „Zajedno protiv raka“.
 8. Obilježavanja nacionalnih dana prevencije raka dojke,Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice - Dan mimoza, Dan bolesnika, Dan narcisa Dan zdravlja, Ružičasta vrpca, Dan zdravih Dojki i druge aktivnosti koje obilježava Hrvatska Liga protiv raka i Europa Donna čiji smo član.
 9. Djelovati na donošenju nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima.

Iskreno i od srca se zahvaljujemo svima koji nesebično i s ljubavlju pomažu rad naše udruge! Vaše novčane priloge možete uplatiti na žiro račun broj: HR6124070001100618185 (OTP banka d.d. Hrvatska).